Тази седмица в Естония се прие Закон за гласуване с мобилен

...
Тази седмица в Естония се прие Закон за гласуване с мобилен
Коментари Харесай

Гласуване с мобилен телефон: Вижте къде това ще е възможно много скоро

Тази седмица в Естония се прие Закон за гласоподаване с мобилен телефон, до момента в който у нас занапред ще се разгаря дебата дали да гласуваме с машинен, или на хартиени бланки.

Естония се счита за пионер в цифровизацията и електронната администрация в Европа. 1,2 милиона жители на балтийската република могат да вършат съвсем всичко онлайн във всекидневието си – дигитализацията визира образованието, опазването на здравето, гласуването и даже административните услуги.

„ В Естония нямаме гласоподаване с машини, гласоподавателите могат да гласоподават или в изборните секции, или онлайн след съответната идентификация на гласуващия. Софтуерът може да бъде използван от всеки искащ, като сме улеснили процеса оптимално и даже от чужбина не е нужно да подаваш в допълнение заявление, с цел да дадеш гласа си. Буквално можеш да го направиш от всяка точка на света “, изяснява Арне Коитме, ръководител на централна изборна комисия на Естония.

През 2015 година Естония става първата страна в Европа, която позволява онлайн гласуването на избори. В интернационален проект процедурата е към момента дискусионна заради подозрения за надеждността и отбраната на персоналните данни, а в Европа се употребява единствено в Швейцария и Франция. Но все пак на парламентарните избори през март 2023 година повече от половината от всички гласове идват точно от гласуването посредством интернет. 

„ От няколко години дискутираме интензивно концепцията за гласуване с мобилни телефони по същата система – нужно е да се конфигурира особено приложение, като гласоподавателят се разпознава с цифровата си персонална карта “, изяснява Арне Коитме.

„ Благодарение на експертите по киберсигурност развихме и първообраз на системата, който тестваме непрекъснато. Засега работи безпроблемно. Очаквам след въвеждането на този вид гласоподаване да се сътвори едно спомагателна и по-бърза опция за гласоподаване. Самият развой да се трансформира в рутина за хората “, разяснява Арне Коитме.

Тази седмица Народното събрание утвърди дефинитивно гласуването посредством мобилни телефони – резултат от  дългогодишната взаимна работа с Министерството на правораздаването и Министерството на стопанската система. Но за жалост системата към момента не е легализирана изцяло, по тази причина няма да може да бъде употребена на идните избори за Европарламент на 9 юни.

фотография: БТВ

„ Сега следва дълготрайно тестване и се чака на следващите местни избори следващата година в Естония да успеем да улесним жителите. Най-голямото усложнение, което имаме сега, е да убедим и обществените платформи като Apple и Гугъл да оферират приложението в пакетите си, тъй като когато то е през компютър законите и регулациите са разнообразни. Също по този начин ще би трябвало да бъде заплатена избрана сума за това разпространяване, което в последна сметка, в случай че е преференциално и се утвърди от страна на Комисията по финансите, едни ден ще влезе в действие “, признава Арне Коитме.

„ Проведохме анкети измежду жителите за тяхната подготвеност да гласоподават с мобилния си телефон, в случай че създадем тези промени. При въвеждането на онлайн гласуването огромна част от тях бяха споделили, че това няма да промени настройките им, тъй като имат табиет да вървят до урните. Разбира се, това не важи за гласуващите от чужбина, които всеобщо избраха гласуването онлайн. Затова съгласно мен и при гласуването с мобилни телефони настройките ще са сходни “, счита Арне Коитме.

Опозицията обаче счита, че държавно управление избързва с мобилното гласоподаване и популацията към момента не е готово. Дали обаче това ще докара до увеличение на изборната интензивност, следва да се разбере наесен.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР